Dierenambulance de Ronde Venen / Amstelland

  ALARMNUMMER 24 / 7 : 06-53315557

 

Vogels

 

Als u een gewonde vogel heeft, komen wij deze alleen halen als hij al gevangen is. Het is vaak voorgekomen dat we langs komen en bij aankomst de vogel letterlijk gevlogen is of bij benadering weg vliegt. Probeert u dus zelf de vogel te vangen, stop hem in een doosje of iets dergelijks en dan komen wij het diertje ophalen.

In het voorjaar worden wij heel veel gebeld over jonge vogels die uit hun nest zijn gevallen. Let goed op, de ouders zijn in veel gevallen nog in de buurt en geven de jongen vliegles. Als er katten op de loer liggen kunt u het vogeltje terugzetten in het nest en het even in de gaten houden of de ouders zich er nog om bekommeren. Als u zeker weet dat het jong verlaten is kunt u ons bellen en komen wij het vogeltje op halen.

 

Eenden

 

Met eenden is het vaak heel lastig, ze kunnen vliegen, maar ook rennen. Als een eend wat aan zijn vleugel heeft, kan hij vaak nog wegrennen en is hij ook voor ons niet te pakken. Mankeert hij wat aan zijn poten, dan kan hij vaak ook nog vliegen. Kijk goed of u het dier van dichtbij kan benaderen, is dat mogelijk dan kunt u ons bellen en zullen wij de eend vangen en naar de vogelopvang brengen.

 

Botulisme

 

Wat is Botulisme?
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. De bacterie Clostridium Botulinum produceert de gifstof botuline. Bij de dieren die botuline hebben opgenomen, wordt het contact tussen zenuwen en spieren geblokkeerd. Het gif verlamt de spieren van de vogel, wat kan leiden tot de dood. Botulisme komt veelal voor bij watervogels.

Botulisme komt voor in zeven verschillende typen: A t/m G, waarvan type C het meest voortkomt. De type B en E komen weinig voor. De type A en D komen zelden voor. (Water)vogels zij zeer gevoelig voor type C. De visetende vogelsoorten zijn ook gevoelig voor type E.

In tegenstelling tot wat een ieder denkt, komt botulisme het gehele jaar voor. De meeste gevallen vinden plaats in de zomer.

 

Door botulisme besmette watervogels zijn te herkennen aan de trage bewegingen. De vogels kunnen slechts korte afstanden of helemaal niet vliegen. Aangezien botulisme de spieren verlamt. De watervogels vluchten vaak het water op of verschuilen zich in een rietkraag. Ze zwemmen met gestrekte hals en laten de kop in het water hangen. Dit komt doordat de nekspieren zijn verlamt. De vogels liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels. Ze kunnen ook geen geluid meer produceren. Aangezien de vogels geen kracht hebben hun kop boven water te houden kunnen ze verdrinken. De vogels kunnen ook bewusteloos raken of stikken, doordat de ademhalingsspieren verlamd raken. Dode vogels hebben vaak gestrekte poten, een enigszins gedraaide kop en afhangende vleugels.

 

Zijn de dieren te redden?
Ja zeker, een door botulisme getroffen watervogel is te redden. De vogels worden doorgespoeld met schoon zuurstofrijk water. Zodra de vogel is opgeknapt kan het dier weer vrijgelaten worden. 

 

Wat kunt u doen?

  • Als u een eend ziet die besmet is met botulisme neem dan contact met ons op.
  • Vindt u dode eenden of veel dode vissen, neem dan contact op met ons en wij zullen het waterschap bellen, zodat er iets aan gedaan word.
  • Laat uw huisdier niet in het water zwemmen.

 

Zwanen

 

Als u een zwaan ziet die gewond is, kunt u ons bellen. Let op zwanen kunnen erg agressief zijn vooral als ze jongen hebben, dus houd gepaste afstand.

Wij zullen komen kijken en indien nodig de zwaan vervoeren naar de vogelopvang. Let op, vaak als zwanen aan het dobberen zijn hebben ze wel eens hun ene poot op hun rug tussen de vleugels, dit is volkomen normaal. Kijk goed of dat het geval is, dan hoeft u zich geen zorgen te maken en hoeven wij niet te komen.

 

Reigers

 

Als er een reiger in nood of gewond is, kunt u ons bellen en beter wachten totdat wij er zijn. Reigers willen nog wel eens aan vallen en dan kunnen ze richting je ogen pikken, dus pas ten alle tijden op voor je ogen.

 

Wilde hazen en konijnen

 

Hazen leggen hun jongen verspreid in het gras apart van elkaar, als u dus een hazenjong vind, laat het gewoon liggen, moederhaas komt vanzelf om het jong te voeren er is dus geen reden om het jong mee te nemen. Wilde hazen zijn heel erg moeilijk om groot te brengen, ze hebben speciale melk nodig, dus als u toch een haasje in nood vind, bijvoorbeeld als de moeder is dood gereden, geeft u ze alstublieft niks te eten of te drinken en belt u ons, wij zullen het haasje dan naar een speciale opvang brengen.

 

Wilde konijnen leggen hun konijntjes in holen, alleen in noodsituatie's zoals een kat die met een jong komt aanlopen of opgravingen, is het verstandig om ons te bellen. Wij zullen de jonge konijnen dan naar een speciale opvang brengen. Het is heel erg moeilijk om zelf deze konijntjes groot te brengen, ze hebben een speciale melkformule nodig,  geeft u ze alstublieft helemaal niets en belt u ons, anders word de overlevingskans steeds kleiner.